Kost meer comfort meer energie? Wat doet comfort met mensen? Is energiebesparing duur?

Een beheerder van vastgoed zal deze vragen misschien anders beantwoorden dan een werkgever die zijn medewerkers in een kantoor goed wil laten presteren.

Ja, in een gemiddeld kantoorgebouw kost meer comfort meer energie. En als mensen in een omgeving werken waar het comfort op vier aspecten goed is, voelen ze zich aantoonbaar beter, zijn ze productiever en minder vaak afwezig ten gevolge van ziekte ten gevolge van hun fysieke werkomgeving.

Maar…wij hebben inmiddels tien jaar ervaring met het ontwerpen en bouwen van gebouwen waar het beheersen en aanpassen van het binnenklimaat op individuele behoeften nog slechts bescheiden installaties vergt, en nog een fractie van de hoeveelheid energie vraagt die in de meeste bestaande gebouwen nodig is. Wat dacht u van 20 kWh/m2·a?

Voor Team Vitale Kantoren normaal. Net als een gezond binnenklimaat waar de gebruikers invloed op hebben, om het aan te passen aan hun behoeften.

Dat het energiegebruik daarvoor nog marginaal is ten opzichte van vroeger, is nodig om onze maatschappij aan te passen aan het post fossiele tijdperk. De investering daarin krijgt u dubbel en dwars terug door een optimaal werkklimaat voor uw mensen. Slim!

Robert de Bourgraaf

Duurzaam installatie ontwerper

2018-02-19T16:06:52+00:00